Het aan elkaar plakken of in elkaar zetten van kleine modelvliegtuigen van bijvoorbeel het merk Revell. Het modelvliegtuigje wordt geverfd en voorzien van de bijgeleverde plakplaatjes.
Maak jij er een echte kopie van?
Lijnvliegen
Nadat aan het einde van de jaren-30 de modelmotor uitgevonden was werd deze eerst uitsluitend in vrij vliegende modellen toegepast. Na verloop van tijd werd de behoefte steeds groter deze modellen ook te kunnen besturen. Nog voor begin van de Tweede Wereldoorlog werd in de Verenigde Staten het principe ontwikkeld om met één of meerdere lijnen een vliegtuigmodel te kunnen besturen. Dit was op dat moment een hele stap vooruit op het gebied van het modelvliegen.
Werpmodellen
Werpmodellen zijn vrij vliegende modelletjes die met de hand worden geworpen. Dat betekent dat de modellen klein zijn, een voordeel in bouwtijd en materiaalkosten. Naast het feit dat werpmodellen (ook wel "chucks" in het Engels of H.L.G.'s, hand launched gliders in het Amerikaans) met de hand moeten worden gelanceerd, moeten ze ook een geprojecteerd vleugeloppervlak van maximaal 8 dm2 hebben.
Het bouwen en vliegen met chucks is een opstapmogelijkheid om ervaring op te doen met modelvliegen, maar kan daarnaast ook worden gezien als een eenmalige activiteit.
Modelzweven
Voor de beginner is er het vrije vlucht model. Deze modellen zijn verkrijgbaar van zeer eenvoudig tot zeer gecompliceerd. Beheerst men dit facet van de modelluchtvaart dan kan men doorgaan met lijnbestuurd of radiografisch bestuurd modelvliegen.
Hier trachten we informatie te geven over het bouwen en vliegen van vrije vlucht zweefmodellen.
De doelstelling waarmee het hier op de website is geschreven is te voorzien in de behoefte van een beknopte handleiding. De doelgroep is de Luchtscoutgroep die het vrije vlucht zweven beoefent of van plan is dit te gaan doen.
Deze handleiding beperkt zich tot die specifieke facetten die van belang zijn om met een eskader of een astronautenafdeling succesvol de modelbouw activiteit te beoefenen. Hierbij is de stof die in standaard modelbouw-literatuur wordt vermeld zoveel mogelijk vermeden.